Severna Indija (14. avgust 2019) – 16 dni

Severna Indija – 29.julij 2019 Ladakh, New Delhi, Jaipur, Taj Mahal

"Mali Tibet'' ali Ladak z najvišjim cestnim prelazom na svetu Khardung La (5602 m)

''pink city'' – Jaipur, prestolnica puščavske države Radžastan

Agra in nesmrtni spomenik ljubezni – Taj Mahal

Prestolnica Indije – New Delhi

 

24-3-2009-10_56_25Tokrat se bomo najprej napotili v Ladakh ali ”mali Tibet”, kot se imenuje to visokogorsko področje severno od Himalaje ob reki Ind. Tibetanci spadajo med najprijaznejše ljudi na svetu; počutje med njimi je nebeško. Čudovita pokrajina s številnimi pisanimi samostani, kjer domujejo vedno nasmejani menihi že čaka na nas. Ena najbolj multikulturnih držav na svetu se nam pokaže s čisto novim obrazom. Spoznavamo tibetanski tantrični budizem in poskušamo razumeti, kako lahko ljudje živijo in so srečni kljub težkim življenskim okoliščinam.

Najvišji prelaz za motorna vozila na svetu, Khardung La (5602 m), je poglavje zase v tej neverjetni visokogorski zgodbi. Verjetno boste postavili svoj osebni višinski rekord…Potem pa spust v Nubro – dolino rož, čez neverjetno in psihodelično pokrajino, čarobni budistični samostani, jahanje posebnih dvogrbih bakterijanskih kamel na 3000 m…Tu je potekala stara karavanska pot, po kateri so prevažali svilo (silk road)…

Prestolnica New Delhi in Agra z nepozabnim spomenikom ljubezni Taj Mahalom, ki velja za eno izmed sedmih čudes sveta. V Delhiju bomo obiskali hindujsko, sikhovsko, islamsko, bahajsko in jainsko svetišče in se tako na praktičen način seznanili z različnimi verstvi in videli, kako med njimi vlada neverjetno spoštovanje, razumevanje in povezanost. To je ”nujno” doživetje za spoznavanje ”enosti v različnosti”.dscf0730 

Jaipur, središče sveta za trgovino z dragimi in poldragimi kamni, doživetje srednjeveške kraljevske ekstravagance, slonja ježa, kamelji safari…

Program potovanja

1.-2. dan DELHI

Zbor v glavnem mestu Indije, nastanitev v hotelu, srečanje cele skupine. Popoldan izkoristimo za ogled indijske prestolnice in jo začutimo najprej skozi njen najstarejši del. Stari Delhi je bil prestolnica muslimanske Indije od 11. do 18. stoletja in še vedno so vidni mnogi ostanki tega obdobja. Obiščemo slavno mošejo Džami Masjid (treja največja na svetu) in občudujemo izjemno arhitekturo. Najbolj pa nas vase posrka tržnica Čandi Čowk, po kateri se peljemo z rikšo. V naslednjem dnevu ogled še nekaterih znamenitosti in posebnosti, kot je veličastno svetišče Birla, posvečeno bogu Višnuju, svetišče Lotos-posvečeno bahajski verski skupnosti, sikhovsko svetišče Bangla, privoščimo si pravo indijsko kosilo in večerjo. Intenzivna multikulturna izkušnja.

3. dan DELHI – LEH

Zgodaj zjutraj prevoz do letališča in atraktiven polet čez najvišje gorstvo sveta Himalajo, ki se razteza2000 km v dolgandhižino in500 km v širino. Pristanek v Lehu, prestolnici Ladaka na3500 m nadmorske višine. Namestitev v hotelu, aklimatizacija in ogled mesta, ki je srce tibetanske kulture.

4. dan LEH

Najprej si ogledamo Shanti stupo na lepi razgledni točki. Japonska stupa je bila tukaj postavljena leta 1985 za spodbujanje svetovnega miru. Skozi labirint ulic starejšega dela mesta najdemo pot proti središču, kjer je mnogo raznovrstne ponudbe. Od trgovinic s spominki in tradicionalnimi izdelki do številnih restavracij, trgovin in tržnic. Zvečer si po želji lahko ogledamo tradicionalno kulturno predstavo s petjem in plesom. V lepem hotelu imamo polni penzion ter čudovito in prijazno osebje, ki nas ves čas razvaja.

5. dan LEH – izlet v vasice SHEY, TIKSE IN HEMIS

Po zajtrku se z džipi odpeljemo proti bližnjim dolinam in vasicam v okolici Leha. V Sheyu si ogledamo gompo (tibetanski budistični samostan) na izjemni lokaciji, ki se ponaša z največjim kovinskim kipom Bude v Ladaku. Bakren, a pozlačen kip je visok kar12 m. Le nekaj kilometrov naprej je vasica Tikse in prelep samostan, čudovit primer ladaške arhitekture. Najlepše je na strehi, od koder pogled sega skoraj do neskončnosti… Smo mogoče pristali na luni? Ko se naužijemo neverjetnih prizorov se odpeljemo naprej proti Hemisu in si ogledamo še te čudovite ostanke tibetanske zgodovine. Povratek do hotela in večerja.

6. dan LEH – Khardung La (5602 m ) – DISKITslika26012007-391

Po zgodnjem zajtrku se odpeljemo proti najvišjemu gorskemu prelazu za motorna vozila na svetu! Khardung La je bil že od nekdaj pomemben prehod za trgovske karavane iz Kitajske, čez katerega je šlo okoli 10 000 konjev in kamel na leto! Mi se na pot odpravimo z našimi džipi in to je gotovo eden od vrhuncev potovanja! Po nekaj urni adrenalinski vožnji se na vrhu prelaza Khardung La objamemo in si čestitamo, saj smo mogoče celo dosegli osebni višinski rekord. Po kratkem postanku se spustimo na drugo stran proti dolini Nubra. Med vožnjo smo očarani s prelepo visokogorsko pokrajino, ki ob rekah tudi ozeleni. Prenočimo in večerjamo v enem od preprostih hotelov v Diskitu.

7.–8. dan DISKIT – HUNDER – SUMUR – PANAMIK – DISKIT

Po zajtrku se odpeljemo najprej do čarobnega samostana, ki ga tradicionalno obiskuje tudi duhovni vodja vseh Tibetancev, njegova svetost Dalaj Lama. To je eden najlepših, urejenih in vzdrževanih samostanov v Ladaku. Razgledi z najvišjega nadstropja so dih jemajoči. Čas se ustavi in z lahkoto obsedimo. Popolna odmaknjenost, tako navzven kot navznoter. Naravna meditacija. Vrnemo se v hotel na kosilo in počitek. Popoldan se odpeljemo še v bližnjo vasico Hunder in naprej mimo pravih visokogorskih peščenih sipin do kamelje postojanke, kjer si privoščimo kratek safari na posebnih dvogrbih bakterijanskih kamelah. Jahamo jih na3000 m nadmorske višine, zato se uščipnemo v obraz, če je to res? Povratek v Diskit, večerja, nočitev. Naslednji dan se po zajtrku odpravimo na izlet v Sumur, kjer je velik samostanski kompleks v katerem se izobražujejo mladi menihi in kjer hranijo obsežno zbirko tangkh – tibetanskih budističnih slik. Nadaljujemo po cesti vse dokler v Panamiku ne pridemo do njenega konca. Smo prišli do konca sveta? Panamik je sicer znan tudi po izviru z toplo termalno in zdravilno vodo, ki jo lahko preizkusite. Spet nekaj norega in novega. Popoldne se vrnemo v Diskit, kjer nas že čaka čaj in večerja. Nočitev.

9. dan DISKIT – LEHindia-2-344

Po zajtrku se počasi poslovimo od te odmaknjene in samosvoje doline. Ponovno zagrizemo v hrib proti gorskemu prelazu Khardung La (5602 m). S postanki počasi dosežemo vrh in ga že drugič zapišemo med tiste nepozabne dogodke. Iz vrha občudujemo razgled na Ladakh pod nami z mesti, dolinami, rekami… Spustimo se proti Lehu in pozno popoldne dosežemo mestno središče. Še namestitev v našem hotelu in privoščimo si prost večer na mestnih ulicah, možnost nakupov in uživanje gorskega vzdušja, posebnosti tibetanske kulinarike,… Nočitev v hotelu.

10. dan LEH

V bližini bomo obiskali še dva samostana in uživali v nezemeljskih razgledih tibetanske pokrajine. Kdor bo želel, se lahko preizkusi s kratko vožnjo z raftom po reki Ind s piknikom ob obali(vse je varno, brez skrbi). Povratek v Leh in prosto za zadnje nakupe spominkov in druženja z domačini.

11. dan LEH – DELHI

Po zgodnjem zajtrku se odpeljemo na letališče in odletimo proti indijski prestolnici. Let preko Himalaje se nam nepozabno vtisne v spomin. Pristanek v Delhiju, vožnja do središča mesta in namestitev v hotelu. Popoldne ogled nekaterih znamenitosti New Delhija kot je grobnica Mahatme Gandhija, parlament… Novi Delhi so v19 st. zgradili Angleživ in ga naredili za vladno mesto. Nočitev v hotelu.

12. dan DELHI – AGRA

Odhod proti200 km oddaljeni Agri, ki je bila v16. in 17.st. prestolnica mogulskega imperija. Ogledali si bomo trdnjavo, pravo mesto v malem in seveda Taj Mahal, eno največjih svetovnih čudes, nesmrten spomenik ljubezni in podoživljali takraten utrip Indije. Nočitev v hotelu.

13.-15. dan AGRA – JAIPUR slika26012007-454

Iz Agre se odpeljemo v prestolnico puščavske države Radžastan Jaipur, ki je eden od največjih svetovnih centrov za obdelavo in prodajo dragih in poldragih kamnov. Mogoče si kupite svoj diamant, rubin, smaragd… Videli bomo kako delajo preproge, svilo…Ogledali si bomo še starodavni in še vedno delujoči observatorij, palačo vetrov, mestno palačo…Sloni nas bodo pripeljali do trdnjave Amber, pravo doživetje kraljevskega življenja.

16.dan JAIPUR – DELHI

Povratek v New Delhi. Po želji na poti postanek za kamelji safari s kosilom. Popoldan prosto za nakupe in raziskovanje po lastni izbiri. Še skupna poslovilna večerja, nočitev in program je zaključen. Podelimo si naše indijske izkušnje in s tem se naš program zaključi. Izpolnjeni, zadovoljni in polni energije greste novim življenskim izzivom nasproti.

Ostalo

Cena na osebo v dvoposteljni sobi: od 1.970 EUR

Cena vključuje: (min. 15 pax.) nočitve in hrano po spodnjem opisu, letalski prevoz Delhi-Leh-Delhi, vsi prevozi in ogledi z vstopninami po programu, stroški lokalnega angleško govorečega vodnika, napitnine, stroški organizacije in izvedbe programa (Kompas).

Nastanitev: 4 nočitve v hotelih 4* z zajtrkom, 4 nočitve v hotelu 5* z zajtrkom, v Lehu 5 nočitev v hotelu A kategorije s polnim penzionom, 3 nočitve v preprostem hotelu s polnim penzionom.

Sopotnikom iz Slovenije brezplačno svetujemo pri nakupu letalske karte, pridobitvi vize…

Prijave, vsebinska vprašanja in informacije

boyan.gorenc@gmail.com , +386 41 411 290Kontaktni obrazec.

Splošni pogoji so sestavni del programa. Program poteka pod formalnim okriljem mednarodno uveljavljene in večkrat nagrajene slovenske potovalne agencije Kompas preko katere potekajo vsa vplačila.

Za hotele navajamo lokalno kategorizacijo.

Program izdelan 1.12.2016

 

Potovanje po Ladakhu ni treking in je primeren za vse.

 

Ta program je možno združiti s programom Skrivnostna Indija

Cena na osebo v dvoposteljni sobi: od 3.270 EUR

 

Cena vključuje: vse naštete storitve v obeh programih in letalski prevoz v ekonomskem razredu iz juga Indije do New Delhija.

 

Spletne povezave

 

Show Buttons
Hide Buttons

Za pravilno delovanje tega spletišča se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. Sistemski piškotki, ki so nujni za delovanje, so že dovoljeni. Vaša izbira pa je, da dovolite ali zavrnete piškotke analitike in trženja, ki nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas.